Z čoho sa vyrába vodka?
- od Lucia Masná
- v
Možno sa práve zamýšľate, aký nápoj by vás zohrial počas chladných jesenných večerov. Máme pre vás nápad, ktorý vás zaručene očarí! Tento nápad pramení zo správneho namiešania neutrálneho alkoholu, ktorý je pre každého z nás veľmi známy. Máme tým na mysli vodku, ktorej využitie je tak neuveriteľne všestranné.
Vedeli ste, že existuje niekoľko desiatok miešaných nápojov, ktoré si viete z tohto obľúbeného alkoholu pripraviť? Zaručený výsledok docielite nielen skombinovaním rôznych druhov ovocných štiav, ale aj limonád či dokonca správnym zakomponovaním piva. Zaujíma vás, z čoho sa tento obľúbený alkohol vyrába? Vysvetlíme vám nielen to, ale zároveň vám aj popíšeme celý výrobný proces tejto obľúbenej liehoviny.
Vodku možno špecifikovať ako neutrálnu liehovinu, ktorá prešla procesom destilácie za pomoci dreveného uhlia alebo iného materiálu. Tento individuálny proces zabezpečí jej rozmanitú chuť, vôňu alebo charakter.Samozrejme, určite ste si všimli, že nie je veľmi jednoduché špecifikovať chuť, ktorú hľadáme po napití sa z panáka vodky. Práve táto jej vlastnosť je údajne zabezpečená úmyselne. Avšak nesmieme zabudnúť dodať, že máme na mysli neochutenú vodku. Obľúbené sú aj ochutené vodky, ktoré svoju chuť nadobudli počas procesu destilácie a to tak, že boli pridané rôzne dochucovadlá.
Základom výroby vodky je alkohol, ktorý vzniká fermentáciou rastlinnej hmoty, ktorá obsahuje značný obsah škrobu alebo cukru. Prakticky je možné vodku vyrobiť takmer z hocičoho. Najčastejšie sa táto krištáľová liehovina vyrába z rôznych obilnín, ovocia, zemiakov, kukurice či do konca z niektorých koreňov. Všetko to záleží od výrobcu, no prevažne sa na výrobu najviac využíva raž. Ako sme vám už sľúbili, tak teraz je tá časť, v ktorej si bližšie priblížime štyri hlavné kroky, ktorými sú:
- Fermentácia
- Destilácia
- Riedenie
- Filtrácia
Najskôr sa vytvorí tzv. obilná „kaša“, resp. kaša z rastlinnej hmoty, z ktorej sa vodka bude produkovať. Tento proces sa uskutočňuje zohrievaním suroviny s vodou. Následne sa pridá droždie, ktoré zabezpečí kvasenie, pri ktorom kvasinky aktivujú premieňanie cukrov na alkohol.
Po prvom kroku sa prejde na spomínanú destiláciu, ktorej úlohou je lieh očistiť a zároveň odfiltrovať všetko, čo by nám mohlo dané charakteristické prvky vodky do určitej miery znehodnotiť. Zároveň sa odstraňuje aj prebytočná voda, ktorá zvyšuje objem alkoholu. Kvalitné značky vodiek sú známe tým, že vodku destilujú aj niekoľkokrát, pre účel zabezpečenia čo najvyššej kvality.
Počuli ste už o rektifikovanej vodke? V tomto prípade ide o vodku, ktorá predstavuje konečný produkt práve v tejto fáze. Sú typické tým, že majú vysoký obsah alkoholu a nepijú sa iba osobitne, ale je potrebné tento typ vodky zmiešať s nejakou zjemňujúcou tekutinou.
Tretím krokom prichádzame k samotnému riedeniu vodky, ktorý sa uskutočňuje pred tým, ako sa fľaše plnia. V niektorých prípadoch je však potrebné vodu pred plnením prefiltrovať a odstrániť tak nežiadúce nečistoty. Dôležité je tiež zabezpečiť, aby sa vodka po čase nezakalila a to sa docieli potrebnou demineralizáciou. Zaujímavým faktom je, že niektoré druhy vodiek dozrievajú v podzemí v dubových sudoch. Tento proces zabezpečí čo najväčšiu špecifickosť vlastností vodky.
Po absolvovaní všetkých týchto procesov musí nafľašovaná vodka prejsť kontrolou, označí sa a následne je vhodná konečného spotrebiteľa.
Je vodka bezlepková?
Aj napriek tomu, že sa čistá destilovaná vodka vyrába z rôzneho druhu obilia ju možno považovať za bezlepkovú. Práve vďaka destilácii je vodka ideálna pre tých, ktorí trpia intoleranciou na lepok či ľudí, ktorí trpia celiakiou. Avšak treba byť obozretný, keďže mnohé ochutené vodky obsahujú skrytý lepok. Neochutená vodka sa skladá z vody a etanolu. Niekedy však obsahuje stopy rôznych iných prísad, ktoré sa nachádzajú v liehovaroch, čo môže spôsobovať isté riziko krížovej kontaminácie.
Z čoho su vyrábané známe značky vodiek?
V tejto časti vám prezradíme, z čoho sú vyrábané vami obľúbené značky vodiek.
Amundsen vodka
Práve Amundsen vodka je známa tým, že je tvorená trojnásobne destilovaným liehom a špičkovou mäkkou plzeňskou vodou, ktorá je šetrne zbavená všetkých nežiadúcich čiastočiek. Dovolíme si tvrdiť, že je vyrábaná z prvotriednych surovín za pomoci využitia škandinávskej technológie výroby, ktorá zabezpečuje jej lahodnosť a priezračnosť.
Nicolaus vodka
Obľúbenou Nicolaus vodkou neohrdne rozhodne nikto. Jej zloženie pozostáva z prvotriedneho obilného liehu, ktorý vzniká destiláciou na princípe kontinuálneho technologického mechanizmu. Proces, ktorého výsledkom je krištáľovo čistý vzhľad, jemná a zároveň korenistá chuť. Nezabudnite tiež ochutnať niektorú z ochutených Nicolaus vodiek. Máte možnosť výberu z: Nicolaus vodka limetka, cranberry, broskyňa či dokonca mango.
Klasik vodka
Klasik vodka je rozhodne klasikou slovenských tradičných vodiek, ktoré sa pýšia svojím dlhoročným pôsobením na trhu. Jej kompozícia sa skladá zo zamatového obilného liehu doplneného o číru podtatranskú vodu, ktorá sa nachádza v unikátnej studni. Rozhodne Klasik vodka zodpovedá pomeru ceny a kvality.
Leon vodka
Svoju základňu priaznivcov má bezpodmienečne aj Leon vodka. Obľubuje ju množstvo ľudí práve pre jej priaznivú cenu. Na jej výrobe sa podieľajú tie najmodernejšie technologické postupy, čo vysvetľuje jej pozitívne vlastnosti.
Finlandia
Hľadáte špičkovú vodku, ktorá sa konzumuje po celom svete? Finlandia je práve jednou z vodiek, ktorá si drží svoju kvalitu od minulého storočia. Na výrobu tejto vodky slúži fínsky jačmeň, číra voda pochádzajúca z ľadovca, ktorá je filtrovaná tisíckami starou ľadovcovou morénou. Celý tento proces tvorby je kontrolovaný odborníkmi, keďže ide o proces pozostávajúci z vyše 200 krokov.
Russian standard
Prémiová ruská vodka, ktorej popularita sa rozšírila z Ruska až do celého sveta. Russian standard vodka je vyrobená z prémiovej ruskej pšenice a zároveň z čírej, mäkkej vody pochádzajúcej zo severnej časti Ruska. Jej výroba je pod drobnohľadom Ruskej vedeckej spoločnosti, ktorá sa zodpovedne riadi niekoľko storočnou receptúrou.
Stolichnaya
Ďalšia z vodiek ruskej prémiovej kvality. Stolichnaya je typická svojím historicky rozsiahlym postavením na trhu. Spočiatku bola jej cena veľmi vysoká a mohla si ju dovoliť iba vyššia vrstva zákazníkov. V 70. rokoch sa pre jej úspešnosť dostala na americký trh. Na výrobu sa využívajú tradičné a prírodné ingrediencie, ktoré zabezpečujú jej unikátnu chuť.
Absolut
Absolut vodka je rozhodnej ikonou, ktorá nesmie chýbať na žiadnej párty. Výroba Absolut vodky sa uskutočňuje vo Švédskej dedine Åhus. Je produkovaná z kvalitnej pšenice a zároveň z krištáľovo čistej vody, ktorá je filtrovaná švédskou horninou, čo vlastne zabezpečuje jej typicky prírodnú chuť. Liehovar sa môže pýšiť tým, že sa považuje za energeticky najefektívnejším a teda má šetrný vplyv na životné prostredie. Zároveň aj fľaše, do ktorých sa liehovina plní obsahuje skoro polovičný podiel recyklovaného skla.
Driply vám vašu obľúbenú vodku dovezie už do 30 minút.