Pán vrchný poprosím 2x gin s tonikom...
- od Lucia Masná
- v
Určite ste spozorovali, že v poslednej dobe zažil gin miernu revolúciu, na základe čoho došlo explózii nových značiek na trhu. Práve štatistické zistenia poukazujú na fakt, že sa za minulý rok celosvetovo predal rekordný počet fliaš ginu v porovnaní s poslednými 10 rokmi. Gin má fanúšikov v rámci celého sveta! Krivka dopytu poukazuje na prudký nárast počtu pôžitkárov tohto nezameniteľného a zároveň všestranného destilátu. Aktuálny nárast možno spozorovať hlavne v Spojenom kráľovstve. Obyvatelia si tento destilát denne vychutnávajú v každej možnej podobe. Pri návšteve baru sa môžete tešiť na rôzne miešané nápoje, ktoré sa dajú z ginu ľahko pripraviť, keďže má podobne ako vodka všestranné využitie.
Mätúci však môže byť výber značky ginu. Týmto článkom vám chceme pomôcť nadobudnúť rôzne informácie v oblasti spomínaného destilátu a zodpovedať niekoľko najčastejších otázok, ktoré si pri jeho výbere kladiete. Po prečítaní článku budete určite lepšie vyzbrojený novými poznatkami a váš gin s tonikom bude chutiť rozhodne lepšie!
Gin je charakteristický svojou príjemnou chuťou a vôňou, ktorá pramení z jeho primárnej zložky – borievky. Jej plody sú pestované v rôznych kútoch sveta a to teda najmä v Európe, Severnej Amerike a v Ázii. V každom regióne má plod borievky tmavomodrú farbu, no občas sa vyskytnú isté odlišnosti v odtieni plodu.
Vedeli ste, že gin bol pôvodne vyrábaný mníchmi a alchymistami pre liečivý účel?
Ako prví začali plod borievky na plno využívať Holanďania, pričom už v roku 1600 ju využívali na produkciu ginu. Vedeli ste, že pomenovanie „gin“ pochádza z holandského slova „genever“, ktorý pomenúva borievku? S produkciou ginu sa obyvatelia Amsterdamu neskutočne rozbehli a postupom času vybudovali stovky liehovarov. Samozrejme sa pri výrobe začalo špekulovať. Výrobcovia neustále prichádzali na desiatky receptov, no v každom prípade bola hlavná zložka, borievka, zachovaná.
Produkcia ginu
Všímajte si označenia na etikete fľašky! V prípade, že fľaša obsahuje označenie „destilovaný“ znamená to, že je gin produkovaný skutočne originálnou destiláciou.
Počas výroby je gin spočiatku neutrálny alkohol, ktorý je produkovaný z obilia. V tejto časti produkcie obsahuje výhradne čistý etanol. Po destilácii sa zvyčajne alkohol obohacuje o rôzne príchute. Výrobný proces sa môže častokrát do veľkej miery odlišovať.
Skôr, ako si bližšie rozoberieme niekoľko výrobných procesov ginu, nesmieme zabudnúť na pár pravidiel. Tieto prísne pravidlá musí spĺňať každá jedna fľaša a až na základe toho môže byť označovaná pod názvom gin. Prvým pravidlom je, že základ ginu musí byť destilovaný zo pšenice, hrozna, pšenice, jačmeňa alebo zemiakov.
Dochucovadlom ginu môžu byť rôzne prvky rastlinného pôvodu, ako napríklad kvety, bylinky, rastliny. Avšak chuť nápoja musí tvoriť prevažnú časť borievka – v opačnom prípade sa alkohol nebude považovať za gin.
Metóda lúhovania
Metóda lúhovania je považovaná za najčastejšie uplatňovanú metódu pri výrobe ginu. Princíp spočíva v tom, že sa etanol nalieva do kotlíkového destilačného prístroja, ktorý je doplnený o borievku a rastlinné látky v podobe škorice, šupiek ovocia alebo muškátového oriešku. Všetky tieto zložky rastlinného pôvodu sa zohrievajú po dobu 2 dní. Samozrejme záleží len na výrobcovi, koľko sa proces bude vykonávať. Čas má dopad na intenzitu konečnej chuti. Častokrát sa výroba uskutočňuje uponáhľane, prísady sa hneď vyberajú, ihneď sa prechádza na destiláciu a pridávanie vody. Nezachovanie precíznosti krokov sa následne odzrkadľuje na kvalite a celkovej chuti destilátu.
Metóda parnej infúzie
Túto metódu možno tiež považovať za jednu z najčastejšie využívaných pri výrobe ginu. Jej podstata spočíva v tom, že nedochádza k priamemu kontaktu etanolu s látkami rastlinného pôvodu. Proces sa uskutočňuje za pomoci špeciálneho destilačného prístroja nazývaného Carter-head, v ktorom je zabudovaný závesný kôš. Do koša sa umiestnia rastlinné látky, ktoré sa vďaka tomu vyhnú priamemu kontaktu s kvapalnou látkou. Následne sa etanol začne vyparovať, stúpať smerom na hor a zároveň sa opatrne prepojí s rastlinnými látkami. Tento celý proces vytvára paru, ktorá sa nakoniec premieňa na kvapalinu – vznik konečného produktu.
Metóda parnej infúzie sa vyznačuje tým, že dodáva nápoju neskutočnú jemnosť. Touto metódou je vyrábaný napríklad gin značky Bombay Sapphire.
Niektoré značky sa však rozhodli, že tieto dva výrobné procesy skombinujú a tak vznikli ich vlastné štýly. Môžeme hovoriť napríklad o značke Hendrick´s gin, ktorá výhradne využíva dva výrobné destilačné prístroje, pričom prvý využíva na lúhovanie látok rastlinného pôvodu v rozsahu 24h a druhý na infúziu za pomoci pary.
Po skončení oboch procesov sa tekutiny spájajú do spoločnej zmesi.
Alternatívne metódy destilácie ginu
Odstupom času sú výrobcovia čoraz viac vynaliezaví a začínajú sa uplatňovať aj iné metódy destilácie. Zvyčajne sa teda snažia využívať jednu z klasických metód alebo prichádzajú s niečím úplne novým.
Neustále sa výrobcovia snažia ohúriť svojou originalitou a vytvárajú nové a nové príchute.
Vákuová destilácia
Ide o metódu destilácie za pomoci tlaku spôsobovanom vo vákuu. Úlohou vákua je zohrievať etanol pri teplote 85 – 95 °C. Na základe toho sa rastliny nerozvaria a konečný efekt chuti je značne výraznejší.
Gin vs. Vodka
Určite ste si všimli, že vodka a gin zvyčajne spadajú do rovnakej kategórie. Podobnou vlastnosťou je ich číra farba, možno všestrannosť, avšak čo sa týka chuti, ide o dva odlišné typy nápojov. Nehovoriac o tom, že samotné zloženie je úplne rozdielne. V článku o vodke sme spomínali fakt, že vodka je úžasná tým, že sa dá produkovať z ktorejkoľvek rastliny. Tak isto je možné do nej pridať rôzne rastlinné príchute od výmyslu sveta.
Pri gine je však striktne stanovený predpis, čo musí tvoriť jeho základ a zároveň musí byť ochutený borievkou. Tiež je možnosť nápoj ochutiť, ale nie je toľko možností ako v prípade vodky. Zabudli sme spomenúť základ vodky, ktorý sa pred samotnou destiláciou najprv rozdrví a následne fermentuje, no pri výrobe ginu sa základ destiluje ihneď.
V chuti sú tiež veľké odlišnosti, keďže samotná neochutená vodka má značne neutrálnu chuť, zatiaľ čo gin sa nesie v tónoch bylinkovej zmesi.
Značky ginu
V tejto časti vám spomenieme niekoľko obľúbených zastupiteľov kvality ginu.
Beefeater London dry gin
Jednoznačne Beefeater možno označovať za ikonickú značku ginu. Vedeli ste, že je destilovaný až z 9 druhov rastlín? Tento pravý nefalšovaný London dry gin sa preslávil hlavne v komunite milovníkov Martini. Zaujímavý je tiež pôvod názvu Beefeater, ktorý údajne vznikol na základe stretnutia s toskánskym veľkovojvodom v Anglicku. Veľkovojvoda hovoril o tom, že "strážcovia Tower of London" pravidelne dostávajú obrovské prídely hovädzieho mäsa a že by sa im na základe toho mohlo hovoriť „Beefeaters“.
Beefeater Pink Strawberry
Beefeater Pink Strawberry je vyprodukovaný na báze klasickej receptúry Beefeatera London.
Jeho chuť je založená na prírodných jahodových arómach, doplnená o správny pomer cukru. Výsledkom zloženia je lahodná chuť jahôd, pričom najlepšie chutí v kombinácii s tonikom, množstva ľadu a čerstvo prepolených jahôd.
Gin Jan II London dry
Ďalším zastupiteľom londýnskej komunity ginov je jednoznačne Gin Jan II. V tomto prípade ide o gin produkovaný z borievky odrody Juniperus communis v kombinácii s ďalšími 7 bylinkami. Možno ho popíjať samostatne alebo v podobe miešaných nápojov v kombinácii s citrusovými plodmi.
Gin Jan II for Maria Pink
Gin Jan II for Maria Pink je ďalším prevedením klasického Gin Jan II London, ktorý je doplnený o rôzne prírodné arómy ovocia. Jeho lahodná a zároveň vyvážená chuť po lesných jahodách vás zavedie do najhlbšieho chuťového zážitku. Vyskúšajte ho tiež v kombinácii s tonicom Kinley, Kinley Rose ale so skvelým Schweppesom.
Gin Kensington
V belgickom zatupení tu máme Gin Kensington, ktorý je vyrábaný v skutočne rôznych prevedeniach. Máte možnosť zvoliť si buď klasiku Gin Kensington, ktorá chutí pomerne neutrálne, no viete si ju nakombinovať v súlade s vašimi chuťovými pohárikmi. Avšak v prípade, že máte chuť siahnuť po niečom ovocnom, tak máte možnosť výberu z pomedzi Gin Kensington Blood Orange, Kensington Pink Gin, Kensington Blackcurrant. Voľba je na vás!
Ako sme už spomínali, tak výrobný proces ginu sa neustále inovuje. Milovníci ginu sa tomu veľmi tešia, keďže neustále majú možnosť ochutnať niečo nové. Neustále sú plní očakávania, s čím novým prídu výrobcovia na trh.
Ak ich však čistý gin omrzí, majú možnosť siahnuť po rôznych miešaných drinkoch, ktoré sú ním obohatené, vrátane Negroni a Martini. Kombináciou bylinkovej chuti a iných ingrediencii zažijete neopísateľný okamih.
Však na čo čakať? Stačí si vybrať z ponuky ginu, ktorý vám bez obáv donesieme až k vašim dverám! Driply vám ponúka niekoľko ginov s donáškou do 30 minút, ktoré sú špeciálne vybrané podľa preferencií zákazníkov.